Selecteer een pagina

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Nu weet je het zeker: je gaat je leven omgooien. Nu ga je echt die slechte gewoontes echt veranderen, gezonder eten, meer sporten. Jij gaat er de volle honderd procent voor! Toch merk je dat die honderd procent gaandeweg daalt. Je wordt boos omdat je je doelen niet behaalt, en troost jezelf met zakken chips. Je raakt steeds verder verwijderd van je plan. Hoe kan het toch dat zelfstandig afslanken niet lukt?

 

Moeizaamheden

In het proces van afslanken heb je altijd te maken met tegenslagen. Er gebeurt iets naars waardoor je de focus verliest, het lukt niet je motivatie vast te houden of je krijgt te maken met vervelende blessures. Terugvallen naar je oude gewoontes is in dat soort situaties dan ook niet meer dan normaal. Maar om gezond en gelukkig door het leven te kunnen gaan, wil je toch echt een duurzame verandering. Hoe zorg je ervoor dat je op het goede spoor komt en blijft?

 

Lastige taak

Om naar je gewenste doelen toe te werken, is het zaak om hulp te vragen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak voelt hulp vragen bij afslanken als een grote drempel. We weten wel dat het kan en mag, maar tegelijk zijn we hard voor onszelf: we vinden dat we het zelf moeten kunnen. Hulp vragen voelt als het toegeven van een zwakte. Daarbij roept het schaamte bij je op of voelt het alsof je gefaald hebt, want waarom heb je het in eerste instantie zo ver laten komen? Maak jezelf eens bewust van deze gedachtes en realiseer je hoezeer ze je tegenhouden. Deze niet-helpende gedachtes blijven je in de bekende situatie houden die veilig voelt, maar in werkelijkheid belemmerend is.

 

Positief gevoel

Wanneer je eenmaal de stap hebt gewaagd en om hulp hebt gevraagd, voel je de last van je schouder glijden. Hulp vragen staat gelijk aan verantwoordelijkheden delen. Je ‘volle hoofd’ met alle dingen die gedaan moeten worden, kan lichter en rustiger worden omdat je weet dat je het kunt delen. Maar ook kan de ander afstand nemen en je helpen bij het ontdekken van patronen. Waar loop je nu telkens vast? Wat moet een plekje krijgen voordat je met je afslankdoelen aan de slag kunt gaan?

 

Gericht hulp vragen

In je eentje gezond afvallen is lastiger dan je denkt omdat het lastig kan zijn deze onderliggende zaken te herkennen en te weten welke rol ze spelen in jouw leefstijl. Welke oorzaken liggen ten grondslag aan jouw voedingskeuzes? Waarom overeet je, of eet je te weinig? En hoe goed slaap je eigenlijk? Iemand die je kan helpen deze vragen te beantwoorden en je echt te helpen, is een coach. Een coach vormt als het ware een stok achter de deur. Is de motivatie even ver te zoeken, dan zorgt hij of zij ervoor dat je dit weer terug krijgt. Een coach is iemand die naar je luistert en bij wie je je verhaal kwijt kan, en je ook afremt waar dat nodig is. Daardoor kan een coach een realistisch en haalbaar plan opstellen, afgestemd op jouw situatie. Samen zorgen jullie ervoor dat je zowel mentaal als lichamelijk fit kunt worden.

 

Fit with M

Ben jij er klaar voor om hulp te vragen? Dan help ik je heel graag verder! Met mijn programma, Fit with M, coach ik jou naar een blijvend resultaat, zodat je mentaal en lichamelijk lekkerder in je vel gaat zitten. Ook als je al van alles hebt geprobeerd, kunnen we ervoor zorgen dat het weer gaat lopen. Ik werk met vier belangrijke pijlers: mindset, voeding, beweging en training. Ben jij toe aan verandering? Neem gerust contact op en ga de uitdaging aan.