Mindset

Mindset

Steeds weer blijkt dat mindset van fundamenteel belang is bij een fit lichaam. Wanneer het mentaal niet lekker loopt, gaat het behalen van je doelen moeizaam. Er kunnen veel dingen spelen waardoor je je niet fijn voelt. Denk aan onzekerheid, verdriet, somberheid, onenigheid of een gemis aan verbinding. Bij al dit soort klachten ervaren we veel mentale en soms lichamelijke stress.

Stress

Stress is van oorsprong ontzettend belangrijk om te kunnen vechten of vluchten. Je lichaam kan alle sensoren op scherp stellen om zichzelf te redden. Maar wat nu als je niet je leven hoeft te redden, maar huwelijksproblemen hebt, een hoge werkdruk ervaart, een ziek kind hebt enzovoorts? Je lichaam reageert nog steeds hetzelfde, en van die stressreacties raken je reserves uitgeput en voel je je uitgeblust. Te veel ongezond eten en op de bank ploffen zijn, zo bezien, heel normale reacties om je energie weer aan te vullen.

Het is dus helemaal niet raar dat je na een rotdag zin hebt in iets lekkers. Naast het aanvullen van energie geven deze vette of zoete beloningen je ook (tijdelijk) een goed gevoel. Ze triggeren namelijk bepaalde hormonen die een korte ‘rush’ geven. Op die manier functioneren de snacks als een troostrijke warme deken. Maar dit fijne gevoel is maar van korte duur, waarna het vaak plaatsmaakt voor teleurstelling, omdat het je weer niet is gelukt gezond bezig te zijn. Je belandt in een vicieuze cirkel. Het is ontzettend moeilijk, maar voor je gezondheid erg belangrijk om deze vicieuze te doorbreken. De eerste stap daarin is proberen je problemen te signaleren. Door je bewust te zijn van je valkuilen, kun je ook gericht ingrijpen.

Mentale blokkades

Om los te breken uit je mentale blokkades is het belangrijk om te evalueren wat je voelt en welke gedachtes daaraan verbonden zijn. Zodra je weet welke gedachtes aan bepaalde handelingen en emoties voorafgaan, zorgt dat voor bewustwording. Dat is een ingang naar het terugwinnen van de controle over je gedrag. Ook helpt dat bij het inzicht in de momenten waarop het misgaat en je keuzes maakt waar je achteraf niet blij mee bent.

Om bewust keuzes te kunnen maken is het van belang dat je jouw automatische piloot uitschakelt en weer het stuur overneemt. Als je in een ontspanstand bent lukt het makkelijk om aan het stuur te zijn. Deze ontspanstand kan je ontwikkelen door de dag te starten en af sluiten met een moment voor jezelf. Luisteren naar je favoriete muziek, doe een gebed of mediteer.

Aanbod

  • Meditatiesessies beluisteren
  • Mindfulness beoefenen
  • Rust vinden door ontspannende audiotracks

Ook interessant voor jou

Coaching

Met onze building healthy habits programma coachen we jou zodat je kan afvallen en zowel mentaal als fysiek fit wordt.

Lees verder

Fitness

Fitness hoort bij een gezond lichaam en een goede weerstand. Door te sporten werk je aan een betere conditie. Bekijk hier het aanbod bij FitwithM.

Lees verder

Voeding

Voeding is brandstof om je leven te kunnen leiden. Voor een gezonde leefstijl is het belangrijk dat je het juiste binnenkrijgt en goed blijft eten. Bekijk hier het aanbod.

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free