Gezonde voeding? Voeg onbewerkt voedsel toe!
Gezonde voeding? Voeg onbewerkt voedsel toe!
Voeding is brandstof om te kunnen functioneren, maar voor veel mensen is eten veel meer dan dat. Het is troost, comfort of een manier om iets te vieren. Daar is in de kern niet zoveel mis mee, behalve als het een gewoonte is om het te maken met ongezonde producten. Gelukkig zijn maaltijden ook te realiseren op een gezonde manier, namelijk met onbewerkt voedsel!
Wat is onbewerkt voedsel?
De oermens at enkel wat hij uit de natuur kon vinden. Verse groenten en fruit, noten en zaden en wellicht gevangen vlees of vis. In die tijd hadden ze geen keus en aten ze puur natuurlijk. Onbewerkt voedsel bestaat uit producten die dichtbij de natuur staan.
Onbewerkt versus bewerkt
Tegenwoordig hebben we alleen ook nog de keus tussen een andere vorm van producten. Dit noemen we de bewerkte voedingsmiddelen. Door de jaren heen ontwikkelde de voedselindustrie deze vorm van producten. Denk aan je diepvriespizza die je snel in de oven gooit. Of de kant-en-klare maaltijden. Eigenlijk alle producten die uit de natuurlijke staat zijn veranderd, door bijvoorbeeld invriezen, inblikken of uitdrogen. Ze zijn ook vaak verpakt in zakjes, blikjes of doosjes. Zodra je je voedingspatroon gezonder wil maken, is het aan te raden om deze middelen zoveel mogelijk uit je koelkast te houden.
Gezonder eten
Maar waarom is onbewerkt voedsel dan gezonder? Dit komt doordat het niet de voedingsstoffen verliest door het te bewerken. Sterker nog, de producten zitten er vol mee. Voorbeelden zijn mineralen, vitaminen, vezels of koolhydraten. Het andere fijne is dat je maaltijden vaak minder calorieën bevatten. Natuurlijk zijn er onbewerkte producten die rijk zijn aan calorieën, zoals vette vis of bepaalde noten, maar gelukkig zit je over het algemeen sneller vol van onbewerkte voeding. Hierdoor eet je er niet te veel van.
Experimenteren
Naast de genoemde voordelen, mag er één bepaald voordeel niet ontbreken. Onbewerkt voedsel heeft namelijk ook veel meer smaak. Dit maakt het variëren in de keuken een stuk leuker. Probeer daarom eens nieuwe gerechten uit en experimenteer met de smaken. Op die manier houd je gezond eten langer vol en wordt het vanzelf een gewoonte.
Bewustwording
Wil jij graag aan de slag met een gezonder voedingspatroon, maar weet je niet goed hoe? De Fit with M-app kan je helpen. Per persoon is de verhouding van de voedingsstoffen ook verschillend. De app stelt een persoonlijk voedingsplan op die bij jou en je lichaam aansluit. Daarnaast zorgt de app ook voor een stuk bewustwording. Kom erachter wanneer je eet, wat je eet en waarom je eet wat je eet en gooi definitief je levensstijl om.