Gezonde voeding? Voeg onbewerkt voedsel toe!

Gezonde voeding? Voeg onbewerkt voedsel toe!

BLOG | 2 januari 2023

Voeding is brandstof om te kunnen functioneren, maar voor veel mensen is eten veel meer dan dat. Het is troost, comfort of een manier om iets te vieren. Daar is in de kern niet zoveel mis mee, behalve als het een gewoonte is om het te maken met ongezonde producten. Gelukkig zijn maaltijden ook te realiseren op een gezonde manier, namelijk met onbewerkt voedsel!

Wat is onbewerkt voedsel?

De oermens at enkel wat hij uit de natuur kon vinden. Verse groenten en fruit, noten en zaden en wellicht gevangen vlees of vis. In die tijd hadden ze geen keus en aten ze puur natuurlijk. Onbewerkt voedsel bestaat uit producten die dichtbij de natuur staan.

Onbewerkt versus bewerkt

Tegenwoordig hebben we alleen ook nog de keus tussen een andere vorm van producten. Dit noemen we de bewerkte voedingsmiddelen. Door de jaren heen ontwikkelde de voedselindustrie deze vorm van producten. Denk aan je diepvriespizza die je snel in de oven gooit. Of de kant-en-klare maaltijden. Eigenlijk alle producten die uit de natuurlijke staat zijn veranderd, door bijvoorbeeld invriezen, inblikken of uitdrogen. Ze zijn ook vaak verpakt in zakjes, blikjes of doosjes. Zodra je je voedingspatroon gezonder wil maken, is het aan te raden om deze middelen zoveel mogelijk uit je koelkast te houden.

Gezonder eten

Maar waarom is onbewerkt voedsel dan gezonder? Dit komt doordat het niet de voedingsstoffen verliest door het te bewerken. Sterker nog, de producten zitten er vol mee. Voorbeelden zijn mineralen, vitaminen, vezels of koolhydraten. Het andere fijne is dat je maaltijden vaak minder calorieën bevatten. Natuurlijk zijn er onbewerkte producten die rijk zijn aan calorieën, zoals vette vis of bepaalde noten, maar gelukkig zit je over het algemeen sneller vol van onbewerkte voeding. Hierdoor eet je er niet te veel van.

Experimenteren

Naast de genoemde voordelen, mag er één bepaald voordeel niet ontbreken. Onbewerkt voedsel heeft namelijk ook veel meer smaak. Dit maakt het variëren in de keuken een stuk leuker. Probeer daarom eens nieuwe gerechten uit en experimenteer met de smaken. Op die manier houd je gezond eten langer vol en wordt het vanzelf een gewoonte.

Bewustwording

Wil jij graag aan de slag met een gezonder voedingspatroon, maar weet je niet goed hoe? De Fit with M-app kan je helpen. Per persoon is de verhouding van de voedingsstoffen ook verschillend. De app stelt een persoonlijk voedingsplan op die bij jou en je lichaam aansluit. Daarnaast zorgt de app ook voor een stuk bewustwording. Kom erachter wanneer je eet, wat je eet en waarom je eet wat je eet en gooi definitief je levensstijl om.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

Wist je dat emoties en belemmeringen invloed hebben bij afvallen? Coaching helpt jou hierbij!

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free