De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

BLOG | 24 juli 2020

Starten met afvallen is vaak de makkelijkste fase in het proces. Je voelt je gemotiveerd en bent ervan overtuigd dat niets je zal tegenhouden om je doel te behalen. En voor sommigen geldt dat deze mindset aanhoudt totdat het doel ook daadwerkelijk is bereikt. Maar voor de grote meerderheid is dat niet zo’n simpel verhaal. Hoe graag je het ook wilt, bepaalde blokkades zitten jou in de weg. Om die blokkades uit de weg te ruimen, is het van belang om inzicht te krijgen in je emoties en belemmeringen.

emoties

Invloed van emoties en belemmeringen

Emoties kunnen een grote impact hebben op het lichaam. Zodra er lastige momenten komen tijdens het afvallen, hebben we de neiging om weer terug te vallen in ons oude patroon. Dat patroon voelt veilig en is bekend, we weten wat we kunnen verwachten. Verandering is spannend, zeker wanneer het ons lichaam betreft. Door negatieve emoties kiezen we bovendien sneller voor iets ongezonds. Producten die zoet zijn zorgen namelijk voor een kort geluksmomentje, waardoor je even niet aan je verdriet, pijn of boosheid hoeft te denken. Maar achteraf gezien krijg je weer een schuldgevoel: een negatief gevoel dat je onbewust ook weer wilt onderdrukken. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Stress en spanningen

Een factor die daarnaast een grote impact kan hebben op jouw afvalproces, is stress. Niet alleen voor je geestelijke welzijn, maar ook fysiek heeft het flinke gevolgen. Door spanningen en stress raakt je stofwisseling van slag. Je lichaam staat continu paraat en dat kost veel energie. Om deze energie aan te vullen, zijn snelle, vettige maaltijden erg aantrekkelijk. Maar ook beïnvloedt stress je mindset. Lange piekersessies kunnen ervoor zorgen dat je te weinig slaapt. Dit kan jou in de weg staan tijdens je work-outs en ertoe leiden dat je ‘verkeerde’ keuzes maakt.

Andere verplichtingen

Er zijn ook andere factoren die mensen vaak aangrijpen als ‘excuus’ om niet echt aan de slag te hoeven. Je baas die voor de zoveelste keer vraagt of je in de avond kunt werken, de oppas die op het laatste moment afzegt. Allerlei belemmeringen die jou in de weg kunnen staan. Maar, net zoals bij iedere belemmering op je pad: het is maar net wat je ermee doet. Kies je ervoor je druk te maken, of accepteer je het en maak je er het beste van? Acceptatie helpt rust vinden in moeilijke momenten, en geeft je de ruimte om creatief te zijn in je planning. Hoe kan je ervoor zorgen dat je tijd creëert voor je eigen doelen en je je pad kunt blijven vervolgen?

Een goede start maken

Wanneer je inziet welke belemmeringen en emoties jouw doelen in de weg staan, kun je leren deze anders te benaderen. En pas dán kun je een goede start maken in de richting van een gezonde levensstijl. Maar wanneer je verstrikt zit in een belemmerend patroon, kan het lastig zijn de afstand te nemen om inzicht te verkrijgen. Een coach kan je hierbij begeleiden. Bij Fit with M kun je terecht bij vragen omtrent een fittere leefstijl, in de breedste zin van het woord.

Het stuur overpakken

De coach kan je helpen het afvallen te vergemakkelijken door een balans te vinden tussen rust en bewegen. De rust zorgt ervoor dat de stress en spanningen verdwijnen en geeft je de ruimte te ontdekken waar je in vastloopt. Op het gebied van lichaamsbeweging krijg je een zorgvuldig opgesteld plan, zodat het duidelijk is wanneer en hoe je gaat sporten. En ook al val je terug in negatieve emoties, de coach helpt je hier weer uit. Zo leer je vanzelf weer het stuur van jouw gezondheid over te pakken.

Aan de slag

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met je levensstijl? Bij Fit with M sta ik graag voor je klaar. Iedere persoon is uniek, en de aanpak van een fittere leefstijl is dat dus ook. De begeleiding is volledig afgestemd op jouw situatie, belemmeringen en wensen. De hamvraag is: wat heb jij nodig om mentaal en lichamelijk fit te worden? Samen gaan we aan de slag!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

‘Fit with M hielp mij afvallen en beter voelen over mijzelf en mijn lichaam.’

‘Ik werd mij meer bewust van mijn gewicht en dat voelde niet fijn.’ Lees hier het verhaal van Nancy hoe Fit with M haar heeft geholpen!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free