Selecteer een pagina

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Je hebt een aardig plan bedacht om ritme te krijgen in het sporten. Een keer per dag een uurtje fitness en voor de rest veel wandelen. Het is misschien wat ambitieus, maar je neemt het afvallen dit keer ook bloedserieus. Maar hoe enthousiast je was bij het maken van je plannen, zo gedemotiveerd voel je je bij het gebrek aan resultaat. Het gaat niet snel genoeg, het is te zwaar, je hebt geen zin meer. Hoe kan het toch dat anderen het wel weten vol te houden en hun levensstijl blijvend kunnen omgooien?

Duidelijke plannen

Wanneer je bedenkt dat je je levensstijl wilt veranderen, ben je in eerste instantie heel gemotiveerd. Je wilt je namelijk écht goed gaan voelen over je lichaam. Daarom ga je fanatiek aan de slag. Maar dat betekent niet dat je concrete doelen hebt gesteld. En dat is jammer, want zonder duidelijke doelstellingen kun je niet afmeten hoe ver je bent. Daardoor kan er een gebrek aan een gevoel van bevrediging ontstaan. Immers, wanneer mag je tevreden zijn met wat je hebt bereikt? En welke tussendoelen liggen dichterbij waar je naartoe kunt werken? Een duidelijke doelstelling is van groot belang voor succesvol afvallen. Door haalbare doelen te stellen blijft het afvalproces duidelijk voor jou. Je ruilt hierdoor teleurstellingen in voor een stukje tevredenheid.

Realistisch en persoonlijk

Maar hoe bepaal je welke doelen goed bij jou passen? Wanneer jij doelen vaststelt is het zinvol om goed naar jezelf kijken. Wat wil ik behalen en waarom? Beantwoord deze vraag zo specifiek mogelijk en stel jezelf ook de waaromvraag: Waarom wil je eigenlijk afvallen? Welke voordelen gaat jou dat bieden, en wat doet dat op emotioneel vlak met je? Het is heel normaal dat je geneigd bent om op het hoogst haalbare resultaat te willen mikken. Maar die discipline van het begin is erg moeilijk vast te houden. De kunst van doelen behalen is dan ook dat het realistisch moet blijven. Dit geeft rust in je hoofd en lichaam, waardoor je de zin behoudt om door te gaan.

Geniet van de reis

Stel, jij wilt twintig kilo afvallen. Dat is dan je einddoel. Maar om dat einddoel te bereiken zijn er ontzettend veel tussendoelen af te strepen. Het is belangrijk dat je jezelf leert dat het proces, de reis langs deze tussendoelen, net zo belangrijk is als het eindpunt. Want zonder reis zou je daar nooit kunnen komen. Welke tussendoelen je wilt opstellen, kunnen erg uiteenlopen. Misschien begint het klein, zoals: elke dag een gezond en voedzaam ontbijt bereiden. Vervolgens ga je wekelijks een keer vaker sporten. Daarna voeg je meer groenten in je dagelijkse dieet toe. Wat jouw tussendoelen ook zijn, probeer te genieten van deze reis. Er is veel te leren en te ontdekken!

Samen doelen stellen

Welke doelen en tussendoelen voor jou haalbaar zijn, kan best lastig zijn te ontdekken. Soms is je relatie met je lichaam zo verstoord geraakt dat je niet meer weet waar en hoe je moet beginnen en wat realistisch is. Bovendien kan er veel spelen op de achtergrond wat je belemmert bij het bereiken van je doelen. Als coach help ik jou hier graag verder mee. Op basis van jouw verhaal en wens beoordelen we welke doelen jij kunt behalen. Samen gaan we aan het werk met bewustwording op het gebied van gezonder eten, mindset en beweging. Zo werken we toe naar een mentaal en lichamelijk fittere jij!

Klaar voor een uitdaging

Ben jij nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met Fit with M op! Ik ga graag met je in gesprek om jouw behoeftes helder te krijgen. Jij bent uniek, daarom stem ik het programma geheel af op je behoeftes. Durf jij samen met mij de uitdaging aan te gaan?