Selecteer een pagina

Sterke mindset? Fit lichaam!

Voor de zoveelste keer heb jij je rondje hardlopen overgeslagen. Je zit wéér op de bank met een troostende chocoladereep. Na een stressvolle dag op het werk vind jij dat je dit momentje wel hebt verdiend. Ondanks dat je je zo had voorgenomen het roer om te gooien en het lichaam te krijgen dat je altijd al wilde, komen deze momentjes de laatste tijd veel te vaak voor. Maar je hebt nu eenmaal het gevoel dat je er nu even niets bij kunt hebben, dus ook dat afvallen komt weer op een laag pitje… Steeds weer blijkt dat jouw mindset van fundamenteel belang is bij een fit lichaam.

 

Niet lekker in je vel

Hoe graag je ook wilt beginnen met afvallen, wanneer het mentaal niet lekker loopt gaat dit moeizaam. Niet lekker in je vel zitten heeft namelijk een grote impact op je mindset. Er kunnen veel dingen spelen waardoor je je niet fijn voelt. Denk aan onzekerheid, verdriet, somberheid of onenigheid. Bij al dit soort klachten ervaren we veel mentale, en soms lichamelijke, stress.

 

Heel normale reacties

Stress is van oorsprong ontzettend belangrijk om te kunnen vechten of vluchten. Je lichaam kan alle sensoren op scherp stellen om het zichzelf te redden. Maar wat nu als je niet je leven hoeft te redden, maar huwelijksproblemen hebt, een hoge werkdruk ervaart, een ziek kind hebt, enzovoorts? Je lichaam reageert nog steeds hetzelfde, en van die stressreactie raken je reserves uitgeput en voel je je uitgeblust. Te veel (ongezond) eten en op de bank ploffen zijn zo bezien heel normale reacties om je energie weer aan te vullen.

 

Vicieuze cirkel doorbreken

Het is dus helemaal niet raar dat je na een rotdag zin hebt in iets lekkers. Naast het aanvullen van energie, geven deze vette of zoete beloningen je ook (tijdelijk) een goed gevoel. Ze triggeren namelijk bepaalde hormonen die een korte ‘rush’ geven. Op die manier fungeren de snacks als een troostrijke warme deken. Maar dit fijne gevoel is maar van korte duur, waarna het vaak plaatsmaakt voor teleurstelling omdat het je weer niet is gelukt. Je belandt in een vicieuze cirkel. Het is ontzettend moeilijk, maar voor je gezondheid erg belangrijk om deze vicieuze te doorbreken. De eerste stap daarin is proberen je problemen te signaleren. Door zelf bewust te zijn van je valkuilen kun je ook gericht ingrijpen.

 

Je gevoelens evalueren

Om los te breken uit je mentale blokkades is het belangrijk te evalueren wat je voelt en welke gedachtes daaraan verbonden zijn. Zodra je weet welke gedachtes aan bepaalde handelingen en emoties vooraf gaan, zorgt dat voor bewustwording. Dat is een ingang naar het terugwinnen van de controle over je gedrag. Ook helpt dat bij inzicht in de momenten waarop het misgaat en je keuzes maakt waar je achteraf niet blij mee bent.

 

Coaching

Mentale blokkades kunnen signaleren en evalueren is voor veel mensen niet gemakkelijk. Dat is heel normaal, per slot van rekening zit jij er middenin. Maar pas wanneer je je mentaal sterk voelt, heb je ook de ruimte om je fysiek weer sterk en fit te gaan voelen. Heel graag ondersteun ik je bij dit proces. Door te werken aan een positieve, krachtige mindset leer je omgaan met tegenslagen. Want net als in het gewone leven zul je ook in je afvalproces hiermee te maken krijgen. Dat is helemaal niet erg, zo lang we maar oplossingen blijven zoeken!

 

Voor jou?

Ben jij er klaar voor om je levensstijl op de kop te gooien en echt lekker in je vel te gaan zitten? Neem gerust contact met Fit with M op. Met mijn vier pijlers mindset, voeding, beweging en training help ik jou naar je gewenste lichaam. Ik gebruik onder andere een voedingsapp en onlinetrainingen. Mijn doel is om jouw weer gezond en fit door het leven te laten gaan!