Waarom rust belangrijk is bij krachttraining

Waarom rust belangrijk is bij krachttraining

BLOG | 3 augustus 2022

Eindelijk heb je de knop weten om te zetten. De ongezonde snacks zijn de deur uit, je hebt een abonnement afgesloten bij de sportschool en je zit lekker in je vel. Aan de motivatie ligt het niet: iedere dag ga je braaf een uur sporten, ondanks de spierpijn. En toch lijk je geen progressie te maken. De oorzaak? Te weinig rust!

rust-en-herstel

Beschadigingen

Wanneer je sport, belast je je lichaam. Als je bijvoorbeeld aan krachttraining doet, beschadig je de spiervezels. Dat klinkt niet zo bevorderlijk voor je lichaam, maar de truc zit hem in het feit dat je lichaam de vezels herstelt, en nog iets dikker en sterker maakt dan ze al waren om te voorkomen dat er weer beschadigingen in de spiervezels optreden. Het resultaat? Door steeds zwaardere gewichten te gebruiken, wordt je lichaam na een poos sterker en gespierder.

Supercompensatie

Dit proces heet ook wel supercompensatie. Je lichaam herstelt zich na een training niet alleen naar het oude prestatieniveau, maar voegt nog iets extra’s toe. Zie het als een beloning voor je harde werk! Na de inspanning moet je lichaam zich eerst herstellen, voor het overgaat in de fase van supercompensatie. Wanneer je je lichaam geen tijd geeft om te herstellen, breek je meer spiermassa af dan je opbouwt en boek je geen progressie. Sterker nog, je prestatieniveau daalt en je raakt overtraind.

Doe de test

Maar hoe weet je dat je je lichaam te weinig rust gunt tussen je trainingen door? Let eens op de volgende symptomen:

Herstel

Herken jij jezelf in de volgende symptomen? Dan geef je je spieren niet genoeg tijd om te herstellen na een workout. Over het algemeen wordt aangeraden om je spieren 42 tot 72 uur te geven om te herstellen, maar dit is wel afhankelijk van verschillende factoren. Vaak wordt aangeraden om iedere spiergroep twee keer per week te trainen, en om minstens een volledige dag rust te nemen. Ook slaap speelt hierin een cruciale rol.

Fit With M

Een gezond leven gaat verder dan alleen sporten. Om optimale resultaten te behalen zijn drie pijlers essentieel: voeding, beweging en mindset. Het nemen van rust en jezelf voldoende herstel te gunnen heeft niet alleen te maken met ‘niet bewegen’. Het heeft ook te maken met je mindset: vertrouw op het proces, vertrouw erop dat je je progressie niet verliest als je een dag niet sport. Benieuwd hoe jij deze drie pijlers kunt combineren om het beste uit jezelf te halen? Download de Fit With M-app en start direct!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

Wist je dat emoties en belemmeringen invloed hebben bij afvallen? Coaching helpt jou hierbij!

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free