In 5 stappen een gezonde maaltijd

In 5 stappen een gezonde maaltijd

BLOG | 1 juni 2022

Vullen is niet hetzelfde als voeden. De juiste voeding heeft te maken met de juiste ingrediënten en verhoudingen. En dit hoeft niet moeilijk te zijn: er is een hele simpele formule waarmee jij in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel zet!

gezonde-maaltijd

Eiwit

Het belangrijkste element van een gezonde maaltijd is eiwit, ook wel proteïne genoemd. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor je spierweefsel: ze houden vrij letterlijk je lichaam overeind. Bovendien helpen eiwitten bij de opbouw van hormonen, enzymen en neurotransmitters. Eiwitten zijn belangrijk als je wil afvallen, omdat ze voor een verzadigd gevoel zorgen. Maar ook als je wil aankomen in spiermassa helpt eiwitrijk voedsel. Eiwit zit voornamelijk in vis, onbewerkt vlees, ei en peulvruchten.

Koolhydraten

Zetmeel, suikers en vezels worden ook wel koolhydraten genoemd. Ze geven je energie: de hersenen en rode bloedcellen hebben koolhydraten nodig om te functioneren. Bij koolhydraten denk je misschien direct aan pasta, brood en rijst. Maar groenten zitten er ook boordevol mee! Weinig calorieën, maar wel boordevol voedingsstoffen: groente zijn onmisbaar in een gezond dieet. Ze dragen bij aan een gezond lichaam en immuunsysteem, en over het algemeen geldt ‘hoe meer hoe beter’. Zorg er dan ook voor dat minstens de helft van je maaltijd uit groente bestaat. Daarbij is het overigens ook belangrijk om voldoende te variëren. Dat is leuk voor jezelf en goed voor je lichaam.

Vetten

Huh, je wil vet toch juist vermijden? Ja, dat klopt in principe, maar het ene soort vet is de andere niet. Er bestaan daadwerkelijk gezonde vetten. Deze zijn ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Je vindt gezonde vetten in plantaardige producten zoals noten, zaden, avocado, olijfolie en vette vis.

Smaak

De laatste stap in het samenstellen van een gezonde, voedzame maaltijd is het op smaak brengen van je eten. Dit kun je makkelijk doen met kruiden en specerijen. Voeg bijvoorbeeld basilicum, munt of bieslook toe aan je salade. Of kruid je aardappels met rozemarijn, tijm, paprikapoeder of oregano. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus experimenteer er gerust op los!

Fit With M

Hecht jij veel waarde aan een gezonde leefstijl en/of wil je graag voedingsadvies? Dan is de nieuwe Fit With M-app ideaal voor jou! Hierin vindt je naast voedingsadvies ook alles wat je wil weten over beweging en mindset. Download de app en laat je verrassen

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

Wist je dat emoties en belemmeringen invloed hebben bij afvallen? Coaching helpt jou hierbij!

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free