De kracht van krachttraining!

De kracht van krachttraining!

BLOG | 7 november 2022

Wat zou het soms fijn zijn om sterker te zijn. Tijdens het dragen van verhuisdozen verzuren je armen zomaar. Het optillen van je kind gaat moeizaam of zelfs het open krijgen van deksels verloopt niet soepel. Het zijn simpele taken, maar er is wel kracht voor nodig. Met krachttraining kun je dit verbeteren. Het heeft misschien een negatief imago, doordat het bekend staat om alleen maar gespierder te worden. Maar krachttraining is veel meer dan spieropbouw!

krachttraining

Wat is krachttraining?

Eigenlijk verraadt het woord het zelf al. Krachttraining is niks meer dan het verstevigen en sterker maken van je spieren door middel van weerstandtraining. Je zet je spieren goed aan het werk. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes. Geen zorgen, want dit hoort bij het proces! Je spieren gaan zelf aan de slag om de scheurtjes te repareren. Zo worden ze sterker en nemen ze toe in volume. Wel is het belangrijk om je spieren tijd te geven om te herstellen. Anders heeft al je moeite niet het gewenste effect en is er kans op beschadiging.

Vet verbranden

Wanneer je af wil vallen, neig je misschien eerder naar cardiotraining. Dit staat er namelijk om bekend dat het helpt bij vetverlies, terwijl krachttraining juist leidt tot meer spieren. Maar ook krachttraining helpt bij het afvallen! Je lichaam verbrandt namelijk meer calorieën zodra je meer spieren hebt. Zelfs wanneer je comfortabel op je bank ligt, verband je vet. Dit wordt ook wel je rustmetabolisme genoemd. Je spieren herstellen zich in rust en dat kost energie, waarvoor je vetreserve gebruikt wordt.

Minder blessures

Eigenlijk is de combinatie tussen cardio en kracht het beste. Cardio zorgt voor een betere conditie en vetverlies. Met krachttraining maak je je spieren sterker, net als je pezen en spierbanden. Voornamelijk je knieën, rug en enkels zijn normaliter blessuregevoelig. Maar met voldoende krachttraining is een hardlooprondje ook een stuk zorgelozer.

Sterkere botten

Naast stevigere spieren, pezen en banden, is er nog een lichaamsdeel dat sterker wordt: je botten. Een fijne bijkomstigheid, aangezien dit een teer punt wordt wanneer je ouder wordt. Al vanaf je dertigste begin je botdichtheid te verliezen. Zodra je een hogere leeftijd hebt, breken je botten sneller. Dit komt door ontkalking. Maar met krachttraining kun je dit effect uitstellen of verminderen. Door de inspanning verhoog je je botdichtheid en zo blijf je voor een langere tijd fit.

Mentaal sterker

Dat kracht lichamelijke voordelen heeft, is waarschijnlijk wel duidelijk. Maar wist je dat je mentaal ook beter tegen een stootje kunt? Wanneer je traint, komen er stoffen vrij, waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Denk aan endorfine, het gelukshormoon. Bovendien krijg je, als je het goed doet, met krachttraining al snel resultaat te zien. Dat zorgt voor een flinke boost aan zelfvertrouwen. Kortom zorgt krachttraining voor een fitter, energieker en gezonder mentale en lichamelijke gezondheid.

Stok achter de deur

Zelfstandig aan de slag gaan met je levensstijl vergt veel discipline en motivatie. Het kan soms fijn zijn om dit te prikkelen met wat hulp. De FitwithM-app vormt een goede stok achter de deur. Daarbij komt krachttraining ook aan bod, wanneer dit jou wens is. De app zorgt voor goede begeleiding, zodat je op een gezonde manier meer spieren kweekt. Maar ook op gebied van voeding of mindset is er een mooi coachingprogramma. Download de app en ontdek!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

Wist je dat emoties en belemmeringen invloed hebben bij afvallen? Coaching helpt jou hierbij!

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free