Alles wat je moet weten over het immuunsysteem

Alles wat je moet weten over het immuunsysteem

BLOG | 6 juli 2022

Het immuunsysteem: iedereen heeft er één, en iedereen weet dat een goed immuunsysteem van groot belang is voor onze gezondheid. Maar wat weten we nou echt van het immuunsysteem, behalve dat het ‘iets te maken heeft’ met ziek worden? In dit blog lees je er alles over.

immuunsysteem

Indringers

Simpel gezegd is ons immuunsysteem een bescherming tegen indringers van buitenaf die ons ziek willen maken, zoals virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. Het beschermt ons tegen een onschuldige verkoudheid, maar het ruimt ook lichaamscellen op die uit zouden kunnen groeien tot bijvoorbeeld kankercellen. Een sterk afweersysteem is dus ontzettend belangrijk voor onze gezondheid! Het immuunsysteem bestaat uit drie onderdelen, ofwel verdedigingslinies.

De eerste verdedigingslinie

Virussen, bacteriën en andere ongewenste bezoekers moeten eerst langs de eerste verdedigingslinie, bestaande uit de huid en slijmvliezen. Deze slijmvliezen bevatten trilharen die deze nare stoffen tegenhouden. Ook het spijsverteringskanaal maakt deel uit van de eerste verdedigingslinie: als er ziekteverwekkers via de mond en slokdarm ons lichaam binnentreden, worden deze binnen no-time gedood door ons maagzuur.

De tweede verdedigingslinie

Toch komt het voor dat ziekteverwekkers aan de eerste verdedigingslinie ontsnappen. Zij komen in het lichaam in de bloedbaan terecht. Dit is waar de tweede verdedigingslinie in actie komt. Ons bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof en kooldioxide door je lichaam; witte bloedcellen ruimen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers op.

De derde verdedigingslinie

In sommige gevallen ontglippen de schadelijke stoffen aan de witte bloedcellen, bijvoorbeeld omdat ze bestand zijn tegen de afweerstoffen of omdat ze niet herkend worden als schadelijk. In dat geval komen ze bij de derde verdedigingslinie van de verworven afweer. Dit zijn als het ware ‘slimme’ witte bloedcellen die de indringer herkennen en kunnen bestrijden.

Je immuunsysteem verbeteren

Maar het is geen waterdicht systeem. Hierdoor worden we soms ziek. Bovendien neemt de effectiviteit van het afweersysteem af naarmate je ouder wordt. Het is daarom van groot belang om goed voor je lichaam te zorgen, en zo je afweersysteem te versterken. Hierin zijn drie pijlers belangrijk: voeding, beweging en mindset.

Fit With M

Wil jij werken aan je immuunsysteem? Dan is het van groot belang om te werken aan je algehele leefstijl. Door te kijken naar het totaalplaatje boek je de meeste progressie. De nieuwe Fit With M-app biedt jou de kans om te werken aan de pijlers Voeding, Mindset en Beweging. Niet alleen voor een goed immuunsysteem, maar voor jezelf!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

Wist je dat emoties en belemmeringen invloed hebben bij afvallen? Coaching helpt jou hierbij!

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free