Afvallen met intermittent fasting en autofagie

Afvallen met intermittent fasting en autofagie

BLOG | 14 april 2022

Veel mensen zouden graag enkele kilo’s kwijt willen. Dat kan een reden zijn om met een afslankplan aan de slag te gaan. Alleen zijn er zoveel methodes dat we door de bomen het bos niet meer zien. Als je gaat afvallen is het wel belangrijk om voor jezelf die rust en structuur te vinden. Die vind je in intermittent fasting. In dit artikel lees je wat het is en waarom het zo effectief is.

‘Periodiek vasten’

De Nederlandse naam voor intermittent fasting is periodiek vasten. Dit houdt in dat je een paar uur of een paar dagen veel minder eet dan tijdens je ‘normale’ dagen. Tijdens de vastenperiode mag je wel water, zwarte koffie en thee zonder suiker drinken. Er bestaan verschillende methodes voor intermittent fasting.

  • 16/8: hiermee wordt het aantal uren bedoeld wanneer je niet en wel eet. Je vast 16 uur lang, en eet in een tijdsspanne van 8 uur. Als je bijvoorbeeld om acht uur ’s avonds voor het laatst hebt gegeten, mag je de volgende dag om twaalf uur ‘s middags weer iets eten.
  • 5/2: dit gaat over het aantal dagen dat je vast. Je eet vijf dagen normaal, en de overige twee dagen van de week eet je een stuk minder. De richtlijn op deze twee dagen is 600 kcal per dag voor mannen en 500 kcal voor vrouwen.
  • 24 uur vasten: dit houdt in dat je een volle dag niet eet. Dit kun je bijvoorbeeld eens in de maand doen. Diehard fasters doen dit zelfs eenmaal per week.

Autofagie

Intermittent fasting wordt vaak in verband gebracht met autofagie. Dit is eigenlijk een soort vasten 2.0. Bij afwezigheid van externe voedselbronnen gaat het lichaam zichzelf eten. Dit zit hem ook in de naam: ‘auto’ betekent zelf, ‘faag’ betekent eten. Beschadigde cellen en eiwitten worden vernietigd en gerecycled, zodat het lichaam er nieuwe en gezonde versies ervan gaat bouwen.

Reinigen

Als je tijdelijk geen voedingsstoffen tot je neemt, krijgen de cellen in je lichaam de kans om zichzelf te reinigen. Door het kwijtraken van de afvalstoffen val je af, verteert je lichaam weer makkelijker eten en je voelt je een stuk fitter. Het helpt zelfs bij klachten van diabetes en een hoge bloeddruk. Het is wel belangrijk om hier onder begeleiding mee aan de slag te gaan. Een specialist kan je vertellen wat wel en niet goed is.

Fit with M

Het is belangrijk om te weten dat een gezonde lifestyle verder gaat dan intermittent fasting en/of autofagie, of Überhaupt een voedingspatroon. De nieuwe FithwithM-app kijkt naar het complete plaatje. Oprichter Marielfa gaat uit van drie pijlers: voeding, beweging, en mindset. Door je op deze drie pijlers te focussen word je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal fit.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een gezonder leven: vallen en opstaan

We weten allemaal hoe we moeten eten en sporten, en toch gaat het heel vaak mis.

Lees verder

De invloed van emoties en belemmeringen bij afvallen!

Wist je dat emoties en belemmeringen invloed hebben bij afvallen? Coaching helpt jou hierbij!

Lees verder

Effectief afslanken? Hulp vragen is de eerste stap

Moeite met hulp vragen? Voor afslanken is dit essentieel. Gelukkig bestaat er coaching!

Lees verder

Een slank lichaam begint met doelen stellen

Bezig met afvallen? Stel duidelijke doelen! Een coach helpt je hier graag bij.

Lees verder

Zo ga je aan de slag met afvallen!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Sterke mindset? Fit lichaam!

Wil jij effectief afslanken? Werk aan je mindset aan de hand van coaching.

Lees verder

Houd bewegen spannend met deze tips

Sporten saai en de motivatie ver te zoeken? Op deze manier houd jij wél vol! Lees snel meer.

Lees verder

‘Ik durf nu te zeggen dat ik mijn doelen écht ga behalen.’

‘Vrij snel kwam ik erachter dat ikzelf de obstakel was.’ Lees hier het verhaal van Enyo!

Lees verder

‘Eindelijk was ik van mijn diabetes af’

Stress heeft veel invloed op je lichaam. Sommigen vallen af, maar bij de anderen komen de kilootjes er juist bij. Lees hier het verhaal van Nella!

Lees verder

Ervaringen

‘Ik ben altijd heel slank geweest, maar drie zwangerschappen doen wel wat met je lichaam. De effectiviteit van mijn traject bij FitwithM komt doordat Marielfa naar het totaalplaatje kijkt.’

- Denise Fernand

Al geruime tijd wilde ik gezonder eten en gewicht verliezen, en niet diëten. Ik zag de advertentie van FitwithM en ik heb mijn hulpvraag gestuurd.

- Sherryl Bottse

Een te hoge bloeddruk en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat diabetes ontstaat. Nella werd hier helaas ook mee geconfronteerd.

- Nella Chaar

The FitWithM-app

A platform for support and guidance to
become mentally and physically fit.

FitwithM
Price: Free
‎FitwithM
Price: Free